Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın katılımlarıyla Genel Müdürlüğümüz tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisinde “Dünya Diyabet Günü Farkındalık Etkinliği” düzenlendi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Şeref Holü'nde, 14 Kasım 2019 tarihinde kurulan stantta anlık kan şekeri, beden kitle indeksi (BKİ) ve tansiyon ölçümü yapıldı, uzmanlar tarafından “Diyabet Risk Testi” uygulandı. Diyabette erken teşhisin önemi ve ailenin rolü vurgulandı.
Etkinliğimize katılan Bakanımız Dr. Fahrettin Koca, dünyada diyabetli sayısının 500 milyona ulaştığını belirterek “Türkiye'de ise son beş yılda diyabet görülme sıklığı yüzde 13,7'den yüzde 13,5'e inmiş olsa da ortalamanın çok üzerinde olmaya devam ediyor.” dedi.
Sayın Dr. Fahrettin Koca sözlerine şöyle devam etti: “Diyabetli olduğu halde bunun farkında olunamayabileceğini biliyoruz. Bu çerçevede diyabet konusunda farkındalık oluşturmak için vekil arkadaşlarımızın vücut kitle indeksini, tansiyonunu ve kan şekerini ölçerek diyabet risk testinden geçiriyoruz. Şu ana kadar yoğun başvuru oldu. Bu tür farkındalık oluşturma etkinlikleriyle basit bir testin ne kadar önemli olduğunu görmüş oluyoruz. Diyabeti önlemek için haraketli yaşam, düzenli uyku ve doğru beslenme son derece önemlidir.”
Aynı gün, Genel Müdürlüğümüzün koordinasyonunda İl Sağlık Müdürlükleri, Türkiye’nin dört bir tarafında şehirlerarası otobüs terminallerinde/havaalanlarında etkinlikler düzenledi. Vatandaşlara uzmanlar tarafından diyabet hastalığının ne olduğu, Tip 2 diyabetin belirtileri ve ana risk faktörleri, Tip 2 diyabetten korunma yolları hakkında bilgilendirme yapıldı. Tansiyon, beden kitle indeksi ve kan şekeri ölçümü yapılarak “Diyabet Risk Testi” uygulandı. Ölçümleri yapılan ve test uygulanan vatandaşlara bilgilendirici broşür ve üzerinde mesajların yer aldığı hediyeler verildi.
Bakanlık resmi sosyal medya hesaplarından #DiyabetHerAileyiİlgilendirir etiketiyle anlık paylaşımlar yapıldı ayrıca bilgilendirici animasyonlar ve uzman videoları paylaşıldı.
Diyabet Her Aileyi İlgilendirir
Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından 2018 ve 2019 yılları için Dünya Diyabet Günü’nün teması “Diyabet ve Aile”, sloganı ise “Diyabet Her Aileyi İlgilendirir” olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede diyabetin önlenmesi, yönetimi, bakımı ve eğitiminde ailenin rolüne dikkati çekmek hedeflenmiştir.
Tüm aileler diyabetten potansiyel olarak etkilenmektedir. Aile, Tip 2 diyabetin risk faktörlerinin kontrolünde önemli bir role sahiptir. Bu nedenle diyabetin her iki türü, Tip 1 ve Tip 2 için risk faktörleri ve belirtiler hakkında ailelerin bilgi sahibi olması, diyabeti önleme ve erken teşhis etmede hayati öneme sahiptir. Diyabet, erken teşhis edilir ve kontrol altına alınırsa yol açacağı sağlık sorunları önlenebilir. Aile desteğinin diyabet hastasının iyileşmesinde de önemli bir etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Tip 2 Diyabet Önlenebilir Bir Hastalıktır
Dünyada 425 milyondan fazla insan diyabetle yaşamaktadır. Bu insanların çoğu düzenli fiziksel aktivite yapmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek, yeterli sürede ve düzenli uyumak gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinilerek büyük oranda önlenebilir olan Tip 2 diyabetli bireylerdir.
Tip 2 diyabet için ana risk faktörleri; fazla kilo ve obezite, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, yüksek tansiyon ve aile öyküsüdür.
Tip 2 diyabetin belirtileri; ağız kuruluğu ve aşırı su içme ihtiyacı, sık idrara çıkmak, iştah artışı, halsizlik, yorgunluk ve görme bulanıklığıdır.
Tip 2 diyabetten korunma yolları; sağlıklı-dengeli beslenmek, düzenli fiziksel aktivite yapmak, fazla kilolardan kurtulmak, stresten uzak durmak, sigara-alkol gibi zararlı alışkanlıkları bırakmak, yeterli sürede-düzenli uyumak ve sağlık kontrollerini düzenli yaptırmaktır.