Etkinlik Hakkında
12 Kasım 2018

Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Dijital Oyun Bağımlılığı Çalıştayı”, Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe’nin katılımıyla 7-8 Kasım 2018 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.

 

Açılış konuşmasını yapan Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, son yıllarda ortaya çıkan ve yaygınlığı gün geçtikçe artan bağımlılık türlerinden birisinin de dijital oyun bağımlılığı olduğuna dikkati çekti ve "Dijital oyun bağımlılığı konusunda çocuklarımız, geleceğimiz risk altında. Bu konuyu oldukça önemsiyor, Sağlık Bakanlığı olarak çalışmalar yürütüyoruz." ifadesini kullandı.

 

Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü Sağlık İletişimi Daire Başkanı Mutlu Kaya ise "Dijital Oyun Bağımlılığı Çalıştayı'nın bu konuda yapılacak çalışmalara olumlu katkı sağlayacağına inanıyoruz." dedi.

 

Dijital Oyun Bağımlılığının  Nedenleri, Sonuçları ve Çözüm Önerileri Konuşuldu

Çalıştaya 13 ilden 40 öğretim üyesinin yanı sıra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Türkiye Yeşilay Cemiyetinden uzmanlar katıldı.

 

İki gün süren, dört oturum ve dört farklı çalışma grubundan oluşan çalıştayda, dijital oyunların çocuk ve ergenlerin sosyal, duygusal, fiziksel, bilişsel ve dil gelişimleri üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerinin nedenleri, sonuçları ve çözüm önerileri ele alındı.

 

“Dijital Oyun Bağımlığı Çalıştayı”nın ikinci gününde yapılan sunumların ardından kapanış konuşmasını yapan Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ümran Benli, tüm katılımcılara teşekkür ederek "Bir anne olarak söylüyorum, bence dijital bağımlılıkta öncelikle anne ve babaları yetiştirmek gerekiyor." dedi.

 

Katılımcılara sertifikalarının takdim edilmesiyle çalıştay sona erdi.

 

Günümüzde teknolojik gelişmelere bağlı olarak davranışsal bağımlılıklar kapsamında çeşitli bağımlılık türleri ortaya çıkmaktadır. Son yıllarda ortaya çıkan, yaygınlığı gün geçtikçe artan ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen bağımlılık türlerinden biri de dijital oyun bağımlılığıdır. Bu durum söz konusu bağımlılık türünün önlenmesi adına atılması gereken adımların ivedilikle hayata geçirilmesini zorunlu kılmaktadır. Dijital oyun bağımlılığında çocuk ve ergenler risk grubu olarak değerlendirilmektedir.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2018 yılı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçlarına göre Türkiye’de 16-74 yaş arası internet kullanan bireylerin oranı %72,9’dur. TÜİK’in 2013 yılında 6-15 yaş grubu çocuklarla gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarına göre ise bilgisayar kullanımına ortalama başlama yaşı 8, internet kullanımına ortalama başlama yaşı 9, cep telefonu kullanımına ortalama başlama yaşı 10’dur. Çocukların %45,6’sı hemen her gün internet kullanmaktadır. 6-15 yaş grubu çocuklar interneti ilk sırada %84,8 ile ödev veya öğrenme amacıyla, ikinci sırada %79,5 ile oyun oynama amacıyla kullanmaktadır.



  • GW3A8198.JPG
  • GW3A8203.JPG
  • GW3A8195.JPG
  • GW3A8197.JPG
  • GW3A8184.JPG
  • GW3A8315.JPG
  • GW3A8324.JPG
  • GW3A8337.JPG
  • GW3A8308.JPG
  • _DSC8138.JPG
  • DrfH7-3X0AAZLgc.jpg
  • sggm-manset.png