Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü ile Sağlık-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi Enstitüsü (SASAM) iş birliğinde "4. Halk Sağlığı Günleri Sempozyumu" 9-10 Ekim 2018 tarihlerinde Ankara’da düzenlendi.
Bakan Yardımcıları Prof. Dr. Emine Alp Meşe ve Dr. Şuayip Birinci, alanında uzman akademisyen, bürokrat ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı sempozyumda “Sağlıkta Millîleşme ve Yerlileşme, Bulaşıcı Hastalıkların Kontrolü, Sağlık Okuryazarlığı, Bağımlılıkla Mücadele, Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Kontrolü” başlıklı oturumlar ile “Sağlık Hizmetleri Yönetiminde Dijital Uygulamalar” adlı konferans gerçekleştirildi.
Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu, TBMM Aile, Sağlık, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü İbrahim Barbaros Akçakaya, Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, SASAM Enstitüsü Sağlık Politikaları Direktörü ve Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan’ın açılış ve protokol konuşmalarının ardından oturumlar başladı.
Sağlıkta Millî Politika İzlenmiş, Millî Bir Davranış Gerçekleştirilmiştir
Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci sempozyumda yaptığı konuşmada, sağlıkta dönüşümde Türkiye'nin 10 yılda dünyanın hiçbir ülkesinin başaramadığı bir noktaya geldiğini belirterek anne ve bebek ölüm oranlarındaki düşüşün bunun en önemli göstergesi olduğunu vurguladı. Sağlıktaki dönüşüm sürecinde hiçbir ülkenin model alınmadığına dikkati çeken Birinci, "Sağlıkta millî politika izlenmiş, millî bir davranış gerçekleştirilmiştir." ifadesini kullandı.
Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Pavel Ursu, sağlıkta millîleşme ve yerlileşme konusunun küreselleşmenin yararları, bağlantıları, zorluklarını tekrar ele alma ve bu bağlamda Türkiye'nin sahip olduğu kıyaslanabilir avantajları inceleme fırsatı sunacağını ifade etti.
TBMM Aile, Sağlık, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, sağlık hizmetlerinde 2002 yılının bir milat olduğunu söyledi. Tamer, “Sağlık pahalı bir sistem. Yerlileştirme ve millîleştirme ile bu hizmeti daha ucuza mal etmenin önemi tartışılmaz.” dedi.
Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü İbrahim Barbaros Akçakaya, bu yıl dördüncüsü yapılan Halk Sağlığı Günleri’nin ülkemizin içinde bulunduğu duruma paralel “Sağlıkta Millîleşme ve Yerlileşme” başlığı ile yapıldığını, programa katılan uzmanların da bu sürece olumlu katkı sağlayacağına inandıklarını ifade etti.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, "Millîlik ve yerlilik hedeflerinin, Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltarak maddi gücünü tahkim etme arayışından çok daha öte bir değeri olduğuna inanıyorum. Sağlıkta ve hayatın bütün alanlarında üretimin millîleşmesi, insan merkezli medeniyet anlayışlarının bu kadim topraklarda yeniden şahlanışıdır." dedi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sağlıkta yerlileşmenin önemine dikkati çekerek “Sayın Cumhurbaşkanımızın önemli bir adım olarak açıkladığı yerli aşı ve dışa bağımlılıktan kurtulmayı önemsiyoruz. Dışa bağımlılığımız ne kadar az olursa yerlileşme o kadar artmış demektir.” ifadelerini kullandı.
SASAM Enstitüsü Sağlık Politikaları Direktörü ve Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Necmi İlhan, Halk Sağlığı Günleri’nin bu yıl dördüncüsünün gerçekleştiriliyor olmasının kurumsallaşmanın bir göstergesi olduğunu belirtti.
Sempozyum Kapsamında Beş Oturum Yapıldı
İkinci oturumdan hemen önce konuşma yapan Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, enfeksiyon hastalıkları hakkında bilgi verdi. Sağlık Bakanlığının bulaşıcı olmayan enfeksiyon hastalıkları konusunda aldığı ödülün kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi. Sağlık hizmetinde yerlileşme ve millîleşmenin önemine vurgu yapan Meşe, Sağlık Bakanlığının bu yıl sağlıkta millîleşme ve yerlileşme temelinde hareket ettiğini ifade etti.
İkinci oturumun ardından Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci “Sağlık Hizmetleri Yönetiminde Dijital Uygulamalar” konusunda verdiği konferansta, Türkiye’nin sağlık hizmetinde hayata geçirdiği dijital uygulamaların dünya çapında birçok ödül aldığını söyledi. Özellikle dijital uygulama projeleri için, bu uygulamaların hepsinin millî kaynaklarla Türk gençleri tarafından oluşturulduğunu vurguladı.
Dördüncü oturumda Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü İbrahim Barbaros Akçakaya, “Sağlığın Geliştirilmesinde Bağımlılıkla Mücadele” konusuna değindi. Günümüzde en tehlikeli bağımlılıklardan birinin dijital bağımlık olduğunu aktaran Akçakaya, “Madde ve alkol bağımlığının klinik ve kriminal tarafı var ancak ne yazık ki dijital bağımlılığın böyle bir tarafı yok. Evlerimizin içinde gerçekleşiyor ve bazen farkına bile varamıyoruz” dedi.
“Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Kontrolü” konulu beşinci oturumda sunum yapan Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü Sağlık İletişimi Daire Başkanı Mutlu Kaya, “Sağlıklı Yaşam Kültüründe Fiziksel Aktivite: Her Gün 10 Bin Adım” başlığında Sağlık Bakanlığının fiziksel aktivite için geliştirdiği ve sürdürdüğü projelerden bahsetti.
Oturumlardaki sunumların ardından toplu fotoğraf çekimiyle 4. Halk Sağlığı Günleri Sempozyumu tamamlandı.