MERSİN (AA) - Türkiye'de resmi açılışı ilk yapılan şehir hastanesi olan ve mayıs ayında eğitim ve araştırma hastanesi statüsü de kazanan Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk defa kapalı yöntemle kalp ritim ameliyatı yapıldı.

Operasyonu gerçekleştiren Kardiyoloji Uzmanı Mehmet Ballı, hastanede gazetecilere yaptığı açıklamada, kalpteki ritim bozukluğuyla ilgili tedavilerin uzun yıllardır yapıldığını, Mersin'de de kendilerinin rutin olarak uygulamaya başladığını söyledi.
Ritim bozukluklarının tedavilerinin farklı olduğunu anlatan Ballı, "Mersin'de bu işlemin yapılabildiği, rutin olarak uygulanabildiği ilk merkeziz. Daha önceden Mersin Devlet Hastanesinde hastanenin fiziki, teknolojik şartları bu işleme elverişli değildi." dedi.
Şehir hastanesinde teknoloji ve fiziki altyapının sağlanmasıyla bu işlemi uygulama başladıklarını vurgulayan Ballı, şöyle konuştu:
"Yaşın ilerlemesiyle kalpte en sık görülen ritim bozukluklarından biri düzensiz bir atım şekli. Hastaların bir bölümü bu sıkıntıyı sürekli, bir kısmı da belli periyotlarla yaşıyor. Bu ritim bozukluğunu düzeltmek için ilaçlar kullanılabiliyor ancak bazı hastalar için yan etkileri oluyor. Ritim bozukluğundan dolayı günlük hayatlarını rahat idame edemiyorlar. Bu problemleri giderebilmek için kasıktaki toplar damardan giriyoruz. Kalbinin sol taraftaki boşluğuna geçiyoruz ve akciğerden gelen kanı kalbe getiren damarların etrafını balonla donduruyoruz. Yaptığımız işlem bu. Hastanemizin eğitim ve araştırma hastanesi olmasıyla bunun için gerekli altyapıları hazırladık ve 2-3 hastamıza operasyonu başarıyla uyguladık."
Kaynak: https://www.milliyet.com.tr/yerel-haberler/mersin/mersin-sehir-hastanesinde-kalp-ritim-ameliyatlarina-baslandi-12919202