20-26 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası
kapsamında Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü çalışanları, sağlıklı yaşam
kültürünün teşvik edilmesi ve tuz tüketiminin azaltılmasına dikkati çekmek için
farkındalık etkinliği düzenledi. Etkinlik için hazırlanan stantta sağlık
çalışanları, vatandaşları fazla tuz kullanımına karşı uyardı. Alışveriş
merkezinin girişinde konumlandırılan Sağlıklı Yaşam Aracı’nda görevli uzmanlar
tarafından da vatandaşların merak ettiği sorulara cevap verildi.
Bir alışveriş merkezinin yemek
katında düzenlenen etkinlikte, tuzun uygun miktarda kullanımının önemini
vurgulamak için sulu boya ile resimler yapıldı. Fazla tuz kullanımından dolayı
işlevselliği bozulan resimler kitap ayraçlarına dönüştürüldü. Standı ziyaret
eden vatandaşlara #dahaaztuztüketin etiketli kitap ayraçları hediye
edildi.
Hazırlanan stantta vatandaşlara
bilgiler veren Nefroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Siren Sezer, Dünya
Sağlık Örgütü’nün 5-6 gram arasında önerdiği günlük tuz tüketiminin Türkiye’de
15 gram olduğunu açıkladı. Fazla tuz tüketimin başta hipertansiyon olmak üzere
kalp ve damar sağlığını ciddi oranda bozduğunu belirten Siren “Fazla tuz kullanımına bağlı olarak kan
basıncının artmasıyla birlikte özellikle kalp krizi ve inme riski de artıyor.
Dolaylı olarak ise mide kanseri, kemik erimesi ve böbrek taşı oluşumu gibi
sağlık sorunlarına sebep oluyor” dedi. Sezer, tuz kullanımın azaltılması için
sofralardan tuzun kaldırılmasını, az tuzlu ekmeklerin tercih edilmesini ve
hazır gıdalardan çok ev yemeklerini tüketmek gerektiğini vurguladı.