Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü
BURADASINIZ: 

12-18 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası

GÜNCELLENME TARİHİ: 13/03/2018

Bakanlığımız tarafından 2011 senesinden bu yana “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı”  yürütülmektedir. Bu program kapsamında fazla tuz tüketiminin sağlığımız için kötü etkilerine yönelik toplumda farkındalık oluşturulması, bilinç sağlanması ve aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla dünyada olduğu gibi ülkemizde de 12-18 Mart arası “Dünya Tuza Dikkat Haftası”  olarak çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Aşırı tuz tüketimi insan sağlığına olumsuz yönde etkilediği için az ama iyotlu tuz kullanılmasına özen gösterilmesi gereklidir. Aşırı tuz tüketimi kişinin kan basıncını yükseltir ve inme, kalp krizi, kalp hastalıkları risklerinin artmasına sebep olmaktadır.

Aşırı tuz tüketimini azaltmak için;

Yaptığınız yemeklerde kullandığınız tuz miktarını yavaş yavaş azaltın.

Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz yerine; çeşitli baharatlar, dereotu, maydanoz limon ve sarımsak gibi besinler kullanın.

Çocuklarınızda yemeklerine tuz ekleme alışkanlığı gelişmemesi için sofranızdan tuzu ve tuzlu sosları kaldırın.

Hazır besinleri satın almadan etiketini mutlaka okuyun ve daha az tuz içerenleri tercih edin.

Turşu, konserve, salamura yaprak, zeytin ve peynir gibi besinleri tüketmeden önce mutlaka suyla yıkayın/suda bekletin; daha fazla taze sebze ve meyve tüketin.

Bize Ulaşın

T.C. Sağlık Bakanlığı
Bilkent Yerleşkesi 
Üniversiteler Mahallesi 06800 4. Kat  
Tel: 312 585 28 00
Fax: 312 585 28 53