Sağlık Bakanı Ahmet Demircan Doğum Sempozyumuna katıldı “Nüfusu artmayan milletlerin geleceğinden bahsedilemez."

GÜNCELLENME TARİHİ: 28/09/2017

“Nüfusu artmayan milletlerin geleceğinden bahsedilemez."

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Etlik Zübeyde Hanım Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen, uluslararası katılımlı “Doğum Eyleminde Kanıt Temelli Yaklaşımlar” sempozyumunun açılışına katıldı.

Açılışa, Başbakan Binali Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl de katıldı.

Sağlık Bakanı Demircan sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada anneliğin, kadınların en ulvi ve asla ihmal edilemeyecek görevi olduğunu vurgulayarak, "Kadınların doğurganlığının durmasını bırakın bir yana, azalması bile insanlığın geleceği açısından hayati bir sorundur. Nüfusu artmayan milletlerin geleceğinden bahsedilemez." dedi.

Demircan, OECD ülkelerinde yüzde 26,4 olan sezaryenle doğum oranının Türkiye'de yüksek olmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, "Kamu hastanelerinde yüzde 37,5 olan bu oranın özel hastanelerde yüzde 70,5'e çıkması aslında önemli bir nedenle ilgili bize fikir vermektedir. Yine primer sezaryende Bakanlık hastanelerinde oran yüzde 15'in altında iken, bu oran üniversite hastanelerinde yüzde 34'e, özel hastanelerde yüzde 38'e çıkıyor." dedi.

Primer sezaryen oranlarını yüzde 10'un altına çekmek için üniversiteler ve özel hastanelerle çalışılması gerektiğini kaydeden Demircan, bunda kararlı olduklarını vurguladı.

Sağlık Bakanı Demircan, anne ölüm oranının yüz binde 14,7, bebek ölüm oranının da binde 7,3'e gerilediğini belirterek, hastanede doğum oranının ise yüzde 99'a yükseldiğini bildirdi.

Son konuşmacı olarak kürsüye gelen Emine Erdoğan, doğum gibi özel bir eylemin farklı boyutlarıyla ele alınmasının takdire şayan olduğunu söyledi.

Suda Doğum Ünitesinin ilkini 2005'te Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde açtıklarını anımsatan Emine Erdoğan, bu ünitelerin sayılarının artmasının kadınların sağlığı ve yeni nesillerin geleceği adına son derece önemli olduğunu vurguladı.

Bu girişimi nedeniyle Etlik Zübeyde Hanım Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi yetkililerini tebrik eden Emine Erdoğan, bu hizmetin diğer hastanelere de örnek olması temennisinde bulundu.

Emine Erdoğan, sempozyumun özel konuğu olan dünyaca ünlü doğum uzmanı Dr. Michel Odent'in konuşması sırasında medeniyet-doğum ortamı ilişkisine yönelik açıklamalarına değinerek, doğum eyleminin doğallıktan çıkarak tıbbi bir operasyon haline geldiğini ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından Suda Doğum Ünitesinin açılışı gerçekleştirildi.